Runda bröd med vetekross

2 st
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk rapsolja
2 tsk grovt salt
1 msk krossad koriander
210 g (3½ dl) grahamsmjöl
½ dl vetekross
ca 500 g (ca 8 dl) vetemjöl special

Häll vetekrosset i en liten bunke. Koka upp 2 dl av vattnet och slå över krosset. Låt stå ca en timme.
Rosta korianderfröna och stöt i en mortel eller använd mald koriander. Smula jästen i en degbunke, värm resterande vatten till 37 grader och slå över jästen. Rör till allt jäst lösts upp. Blanda i saltet, oljan och den krossade/malda koriandern. Tillsätt vetekross plus ev kvarvarande vatten, grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet. Kör alltsammans i en degblandare till en smidig deg, 5-6 min. Låt jäsa ca 1 timme. Dela degen i två delar och forma försiktigt två runda bröd som läggs på smord plåt. Jäs ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Strö lite mjöl över bröden och skåra dem med en vass kniv. Ställ in bröden och släng in en kopp kallt vatten i botten på ugnen. Stäng luckan och dämpa värmen till 200 grader. Öppna ugnsluckan efter 10 minuter för att släppa ut ångan. Grädda ca 30 minuter.