Rödingfilé med havtornssmörsås

4 pers
4 rödingfiléer utan skinn, 600-700 g alt laxfilé
1 tsk salt
1 tsk hel rosépeppar
4 hela purjolöksblad
1 msk smör
Havtornssmörsås
1 schalottenlök
1 dl havtornsjuice (kör bären i mixer och sila av)
2 msk äppelcidervinäger
5 msk vatten
1 tsk strösocker
2 äggulor
150 g smör
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Rensa och skölj hela purjolöksblad. Koka dem sedan i lättsaltat vatten ca 1 minut. Ta upp och skölj dem i kallt vatten. Lägg ut bladen på en skärbräda och lägg på en fiskfilé. Salta lätt och strö över lite krossad rosépeppar. Rulla ihop purjolöken med rödingfiléerna från den smala sidan till ett “paket”. Gör likadant med resten av purjon och fisken till totalt 4 paket. Strö över resterande salt och rosépeppar. Bryn paketen i smör på alla sidor, ca 1 minut per sida och lägg över i en eldfast form. Tillaga mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Havtornssmörsås: Skala och finhacka löken. Koka en reduktion av lök, havtornsjuice, vinäger, vatten och socker. Mixa blandningen i en matberedare tillsammans med äggulorna. Tillsätt lite i taget av det rumsvarma smöret skuret i mindre bitar. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med kokt delikatesspotatis, havtornssmörsås och en god grönsallad.