Pizza med salami/parmaskinka

2 pers
2 dl kallt vatten
25 g jäst (½ paket)
4-5 dl specialvetemjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja
Tomatsås: 1 burk krossade tomater, 1 krm salt, 1 krm socker
(ca 200 g är lagom till 2 pizzor
Fyllning: Salami (gärna stark)
parmaskinka
riven gräddost, ca 100 g
1 boll mozzarella
20 körsbärstomater
ruccolasallad
färsk basilika

Lös upp jästen i lite av vattnet i en matberedare. Tillsätt resten av vattnet och oljan. Vänta med saltet. Häll i 4 dl vetemjöl och kör maskinen i 10 minuter. Verkar degen för lös (den ska vara ganska lös), häll i lite mer mjöl under gång. Tillsätt saltet efter 10 minuter och kör ytterligare 5 minuter. Låt sedan degen jäsa 1 timme i rumstemperatur. Gör man degen på morgonen kan man låta den jäsa över dagen i kylen.
Tomatsås: Slå 1 burk krossade tomater i en kastrull och koka ihop till bredbar konsistens (som inte rinner av pizzan), ca en halvtimme. Krydda med en aning salt och socker och smaka av. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 250 grader och lägg en pizzasten på en plåt i botten på ugnen. Funkar även utan pizzasten, men det blir godare med.
Ta upp degen på väl mjölad bänk och dela den i två delar. Kavla ut på bakplåtspapper i ganska tunna bottnar. Pensla varje botten med lite olivolja och bred på tomatsås. Täck med riven gräddost och skivor av salami. Lägg delade körsbärstomater mellan skivorna och lägg på mozzarellaost riven i mindre bitar. Pizzan med parmaskinka görs på samma sätt men utan salami. Skinkan läggs på när pizzan är färdiggräddad. Stänk över lite olivolja. För över bakplåtspappret med pizzan till den heta bakstenen och baka i 10-15 minuter. Baka en pizza i taget. Lägg på ruccolasallad och basilikablad när pizzan är klar. Dessutom parmaskinka på den utan salami. Tomatsallad är gott till.