Whisky och rödvinsmarinerad kalkonbröstfilé
7-8 hg kalkonbröstfilé
1 dl rödvin
1 dl bourbon whisky
1½ msk soja
1 msk olja
1 krm malen ingefära
2 tsk honung
1 tsk salt
nymald svartpeppar
till såsen:
ca 2 dl buljong
lite rödvin
1 schalotten
en aning råsocker
tillbehör:
400 g frysta gröna bönor (haricots verts),
1 ganska stor rödlök
½-1 pkt bacon, 1 kg fast potatis
350-400 g jordärtskockor
Blanda marinaden och häll i dubbla plastpåsar. Lägg i kalkonfiléerna och marinera minst 6 timmar men helst över natten.
Sätt ugnen på 175 grader. Ta upp filéerna och lägg dem i en trång eldfast form. Sätt in en köttermometer och ställ in i ugnen tills termometern visar 65 grader (25-30 min).Koka upp den överblivna marinaden tillsammans med ca 2 dl god buljong (alt buljongtärning) och en finhackad schalottenlök. Låt koka ihop ca 10 minuter. Sila såsen och smaka av med lite socker och rödvin. Ställ åt sidan.
Hacka rödlök, strimla bacon och stek tills baconet är knaprigt. Koka upp vatten till bönorna och tillaga enligt anvisningen på påsen. Häll av vattnet från bönorna och ställ åt sidan.
Ta ut filéerna när de nåt rätt temperatur och svep in i folie. Slå stekskyn från den färdiga kalkonfilén i den förberedda såsen och red av med någon matsked maizena redning. Smaka av och justera ev kryddningen. Blanka av såsen med några smörklickar.
Skär upp kalkonfilén i skivor medan bönorna och rödlök-baconblandningen hastigt värms på. Lägg upp filén på ett fat med bönorna vid sidan och strö över rödlök-bacon.
Potatisen: Skala och skiva potatisen tunt i matberedare och skölj sedan bort stärkelsen. Skala och skiva jordärtskockorna så tunt som möjligt, helst på mandolin. Lägg i kallt vatten tillsammans med citronskivor, så de inte mörknar. Vid tillagning: sila bort allt vattnet och torka potatis och skockor i en handduk. Lägg i smord långpanna och krydda ordentligt med salt och svartpeppar. Ringla över olja. Jag brukar använda rapsolja. Stek i ugn i 225 grader ca 25 minuter. Sätt ner ugnsvärmen till 175 grader och ställ in formen med kalkonfiléerna på galler ovanför potatisen, så blir allt klart samtidigt.