Mandelbröd

ca 40 st
Deg:
300 g vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1/4 tsk malen kardemumma
½ krm malda nejlikor
1½ dl strösocker
150 g smör
finrivet skal av ½ citron
1 ägg

Fyllning:
½ kg färdig mandelmassa
finrivet skal av ½ citron
½ ägg, röd och grön karamellfärg

Pensling :
½ ägg

Blanda mjöl, bakpulver, kryddor och socker i en skål. Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt citronskalet. Vispa upp ägget och tillsätt i smuldegen. Arbeta ihop till en smidig deg, som får vila i kylskåpet ca 1 timme.
Blanda färdig mandelmassa med citronskal och ägg. Dela sedan mandelmassan i två lika stora delar och färga den ena röd och den andra grön med karamellfärg. Rulla varje del till längder nästan lika långa som plåten. Ställ kallt. Sätt ugnen på 200 grader.
Mjöla bakbordet lätt och dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje platta tunt till en rektangulär kaka ca 15 cm bred och lika lång som mandelmasselängderna. Lägg på fyllningsrullarna och svep om degen. Lägg sedan med skarven nedåt på bakplåtspapper. Pensla längderna med resten av ägget. Grädda i 20-25 minuter. Låt kallna på plåten och skär sedan sneda i skivor.