Gulasch

4 pers
600 nötkött
2-3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 medelstor morot
1 röd paprika
4 tomater
1½ msk paprikapulver (gärna rökt)
1½ tsk stött kummin
1½ tsk mald spiskummin
1½ msk tomatpuré
1 l buljong
ev 2 dl rödvin
ca 2 tsk salt (beroende på hur salt buljongen är),
peppar
crème fraiche
bladpersilja

Skär köttet i lagom stora bitar (ca 4×4 cm). Skala och hacka löken, finhacka vitlöken. Skålla och skala tomaterna, skala moroten och kärna ur paprikan. Skär alltsammans i små bitar och stek i fett i en panna utan att det tar färg. Fräs de torra kryddorna i fett i en gryta. Bryn köttet i omgångar och lägg efterhand i grytan med de frästa kryddorna. Rör ner tomatpurén, ev vin och buljong. Tillsätt grönsakerna och och låt grytan koka under lock  i ca 3 timmar så köttet blir riktigt mört. Red av med lite arrowrot eller maizena och låt grytan koka ihop till bra konsistens. Garnera med bladpersilja och servera med crème fraiche. Inlagd gurka smakar gott till. (se recept under Diverse).