Chicken tikka masala
2 pers
Tikka masalasås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad färsk ingefära
3/4 tsk hel spiskummin
3/4 tsk korianderfrön
1 liten bit kanelstång, 1-2 cm
½ tsk fänkålsfrön
2 kryddnejlikor
2 gröna kardemummakapslar
½ röd chili med frön
3/4 msk smör
½ burk krossade tomater, ca 200 g
1/4 dl saltade cashewnötter
1 tsk palmsocker eller råsocker
1 dl yoghurt
3/4 dl vatten
salt
Mixa alla ingredienser till marinaden. Skär kycklingfiléerna i vardera tre delar och marinera i blandningen i ett dygn i kylen. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs tillsammans med kryddorna i smör i en liten gryta. Fräs ca 5 minuter så smak och doft kommer igång Tillsätt krossade tomater,cashewnötter och socker och koka ihop ca 5 minuter. Mixa till en slät sås och blanda i yoghurt och vatten (om såsen verkar tjock) och krydda med ca ½ tsk salt (kolla först). Häll tillbaka såsen i grytan och koka ihop 10-15 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Ta upp kycklingen ur marinaden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö på 1/4 tsk salt. Stek mitt i ugnen ca 15 minuter. Lägg sedan kycklingbitarna i såsen och låt småkoka i ytterligare 15-20 minuter. Smaka ev av med mer salt och yoghurt. Servera med kokt ris, grönsakswok och naanbröd och raita om man gillar det.