Grovt bröd med solros-linfrö
Till 1 stort bröd
-steg 1
2 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrön
1 dl vetekli
1½ dl solrosfrön
2 rågade tsk salt
5 dl kokande vatten
-steg 2
½ pkt jäst (25 g)
2 dl ljummet vatten (37 grader)
– steg 3
knappt 600 g vetemjöl, gärna special
ca 2 dl vetemjöl till utbakning
Mät upp rågmjöl, linfrö, vetekli, solrosfrö och salt i en bunke. Slå över 5 dl kokande vatten och rör om. Låt stå ca 2 timmar.
Rör sedan ut jästen i ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop degen. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa 1 timme.
Strö ut drygt 1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa ut den jästa degen. Strö över ytterligare lite mjöl och knåda degen med lätta tag och mjölade händer. Forma den sedan till en tjock rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Strö vetemjöl över limporna och skåra dem. Sätt in i ugnen och släng in en kopp vatten på bottnen. Grädda i 15 minuter och öppna sedan ugnsluckan och släpp ut luft. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 25-30 minuter.