Mors jullimpor
3 st
750 g vetemjöl
750 g rågmjöl
100 g jäst (2 pkt)
2-3 dl mörk sirap
2-3 torkade pomeransskal (ca 10 g) eller 1 rågad tsk malen pomerans
8 dl svagdricka
1 tsk salt
Koka pomeransskalen i ca 30 min och låt svalna. Skär bort det vita på skalen, som ger en mycket besk smak, och hacka resten i små bitar. Smula jästen i en bunke. Värm svagdrickan till 37 grader och lös upp jästen i lite av den. Tillsätt salt, de hackade pomeransskalen och sirap. Kör igång maskinen så allt blandas och slå i rågmjölet. Blanda ner vetemjölet efter hand. Om inte allt får plats i bunken får man arbeta in mjölet för hand på bakbordet. Jäs degen i 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader. Baka ut tre limpor och lägg i smorda avlånga 1,5 liters-formar och grädda i ca 1 timme. Låt svalna på galler under bakduk.