Limpor med helkornsvete

2 st
700 g specialvetemjöl,
200 g helkornsvete
1 msk salt
30 g jäst
3 dl vatten
3 dl lättfil eller lättyoghurt
2 msk kummin
2 msk olja

Blötlägg vetekornen i vatten någon halvtimme och koka dem sedan i 10 minuter. Slå av vattnet och mät upp till 3 dl. Tillsätt yoghurten. Kolla temperaturen och värm ev vatten och fil/yoghurt till 37 grader. Rör ut jästen i lite av vätskan och slå sedan på resten. Tillsätt oljan. Blanda i mjöl, rostad finstött kummin, salt och vetekorn. Låt degen jäsa 45 min. Smörj två 1½-liters formar. Baka ut två limpor och lägg i formarna. Jäs i 30-40 min. Grädda i 225 grader i ca 25 min. Pensla de färdiga bröden med vatten.