Jordärtskockslimpor
2 bröd
½ kg jordärtskockor
50 g jäst
850-900 g vetemjöl special
120 g grahamsmjöl
2 msk honung
½ dl chiafrön + ½ dl vatten och/eller
1-2 dl rostade solroskärnor
2 tsk salt
Skala och koka jordärtskockorna mjuka. Mixa jordärtskockorna helt släta med lite av vattnet som de kokat i. Totalt ska det bli 6 dl (+ ½ dl om man använder chiafrön). Låt svalna. Lös upp jästen i lite av purén och tillsätt sedan resten av purén. Tillsätt honung och ev de rostade solrosfröna, grahamsmjölet ev blandat med chiafrön och specialvete och arbeta till en smidig deg. Spara någon dl mjöl till utbakningen. Kör i 5-7 minuter och tillsätt sedan saltet och kör ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa minst 1 timme gärna i 2. Dela degen i två lika stora delar och forma två bröd eller lägg dem i två smorda 1½-l formar, så behåller de höjden bättre. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med lite vatten och strö över mjölk. Skär några snitt med vass kniv, sätt in dem i ugnen och släng in en kopp vatten i botten på ugnen. Sänk värmen till 200 grader, öppna ugnsluckan och släpp ut ånga efter 5 minuter. Baka i ca 40 min.